Travel: Chicago in een positief daglicht

Jawel hoor, dat kan ook.

De Belgische media gaat er de laatste tijd prat op om Chicago in een negatief daglicht te plaatsen. Chicago lijkt wel een bandietenstaat waar op elke hoek iemand wordt neergeschoten. Of dat is zowat het beeld dat de gemiddelde Belg ondertussen van Chicago zal hebben. Net zoals de gemiddelde Amerikaan denkt dat in Brussel op elke hoek een moslimfundamentalist woont. En Brussel heeft zich daartegen verzet. Maar Chicago niet. Chicago heeft er wellicht geen idee van hoe Belgen haar percipiëren. En dat is nu ook even geen prioriteit voor Chicago.

Spijtig, want zo weten de Belgen niet hoe’n geweldige stad het is. Een stad aan het meer. Niet zo’n meer als in Genève, nee, een meer dat wel een zee lijkt. Maar dan blauwer, appelgroenzeeblauw op zonnige dagen. En zonnige dagen zijn er vrij veel, met af en toe een stevige wind. Net zoals aan zee. Heerlijk in de zomer, wat minder in de winter. En de inwoners zijn zalig vriendelijk, en maken graag praatjes met jan-en-alleman, en nee, niet van amazing, maar wel ingegeven met een bescheiden optimisme. En ze geven graag complimenten op straat, aan een wildvreemde, over je kapsel of je rok bijvoorbeeld, en ja, daar ga je minutenlang van zweven. En de straten zijn groen, overal bomen, overal parkjes. Maar het meer wint. Het meer wint altijd. Iedereen houdt van het meer. Er wordt gejogd, in de hipste leggings (waar je al joggend een complimentje over maakt). Honden hebben dolle pret op hun eigen zandstrandjes. De blauwe stadsfietsers groeten elkaar. Kinderen maken zandkastelen. En het water trotseren is voor de dapperen onder ons. Iedereen houdt van Chicago’s architectuur. Het is van ‘oh’ en ‘ah’ als je vanuit de boot op de Chicago Rivier omhoog kijkt. En de Trump Tower wordt gewoon genegeerd, want ze willen bescheiden positief blijven. En er wordt massaal uit gegeten. Brunch (wat eigenlijk gewoon ontbijt of lunch is in de voormiddag) in het weekend is het populairst, want dan schuiven ze aan, een uurtje wachten desnoods, ondertussen wat praten met onbekenden. Elke wijk heeft zijn straatje met eetgelegenheden. En een craft brewery, overal craft breweries, elk weekend wel iets nieuws. En je hebt zo van die mensen die ze allemaal uitproberen, craft brewery toeristen. Ik ken er zo wel een paar. En parades. Ze houden van parades. Net nog 250.000 inwoners op de women’s march, en onlangs, naargelang de bron, 1 à 5 miljoen fans op straat toen de Cubs de World Series wonnen. En op St. Patrick’s Day kleurt heel de stad groen. En dat allemaal met een bescheiden trots. Daarom past een Belg hier zo goed. Bescheidenheid, maar dan met een extra laagje vriendelijkheid, optimisme en enthousiasme.

En ja, hier wordt geschoten. Helaas. Maar dat is enkel in bepaalde wijken (waar je niet hoeft te zijn). En ja, daar moet wat aan gedaan worden. Net zoals er nog wel wat andere issues zijn waar wat aan gedaan moet worden. Het kan beter, veel beter. Maar is dat niet overal zo? Laat het u vooral niet tegenhouden om uw beeld over Chicago bij te stellen. Geef Chicago een kans. Ze verdient het.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s